RSS
Prima » Cronica regiunilor » Alarmant: Moldova, în pragul unei catastrofe demografice
imprimare
Alarmant: Moldova, în pragul unei catastrofe demografice
26.04.2018      

Republica Moldova riscă să intre în instabilitate demografică mai pronunțată fără intervenții de esență în politici privind integrarea vârstnicilor. Conform datelor statistice prognozate, în Moldova se estimează o creștere a ponderii vârstnicilor de la 17,2 la sută până la 33 la sută către anul 2050.

Guvernul își propune să gestioneze problemele îmbătrânirii prin aprobarea unui Plan de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active. Documentul determină prioritățile de bază, ce accentuează necesitatea promovării măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viața socială și economică.

Acțiunile prevăzute sunt destinate pentru inițierea condițiilor de gestionare eficientă a problemelor îmbătrânirii, formarea permiselor de adaptare în continuare la o societate cu o mai mare pondere a persoanelor în vârstă. 

”Implementarea Planului de acțiuni va contribui la sensibilizarea întregii societăți asupra problemelor și necesităților oamenilor în vârstă, cu un accent deosebit pe necesitatea conștientizării faptului că o societate îmbătrânită impune pregătirea planurilor de viitor privind populația”, susține autorul proiectului, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. 

Principiul de bază al acestor politici se bazează pe acceptarea faptului că o țară cu mulți vârstnici nu înseamnă o societate de oameni inactivi și numai consumatori de resurse, ci dimpotrivă trebuie reconsiderat potențialul de muncă al persoanelor de vârsta pensionară, revalorificată experiența lor profesională și de viață atât pentru familie, cât și pentru activitatea socio-economică a țării. 

În anul 2016, a fost determinat pentru prima dată în Moldova Indicele de Îmbătrânire Activă (IÎA). Acesta a acumulat doar 27,1 puncte, fiind de două ori mai mic față de obiectivul țintă de 57,5 puncte și este mai mic cu 7 puncte decât media țărilor UE. Astfel, Republica Moldova se plasează pe ultima poziție în comparație cu cele 28 de țări din UE.

Sursa: Sputnik.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
Tel , Fax vizitatori: 1166566
 
top