Prima » Tineretul Regiunilor din Moldova » 15 la sută dintre adolescenţii din ţară se află în situaţii dificile
imprimare
15 la sută dintre adolescenţii din ţară se află în situaţii dificile
04.11.2016      

15 la sută dintre adolescenţii din ţara noastră se află în situaţii dificile. De obicei, ei cresc fără părinţi sau sunt ignorați de semeni.

Autorităţile afirmă că numai cu suportul întregii societăţi tinerii vor reuşi să-şi depăşească problemele. Fenomenul este discutat în cadrul unei conferinţe internaţionale, care se desfăşoară în Capitală. 

În raionul Basarabeasca, aproximativ 30 la sută dintre minori și adolescenţi consumă droguri, alcool sau întreţin relaţii sexuale neprotejate.

"Rămân fără supraveghere şi sunt influenţaţi negativ. Ajung în anumite companii care îi exploatează, inclusiv sexual", a declarat medicul Spitalul Raional Basarabeasca, Petru Beşleagă.

Tinerii ajung în această situaţie deoarece nu sunt susţinuţi.

"Să fie formate echipe mobile pe lângă Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor ca să ajungă cu informaţii. Să fie implementate programe în programul şcolar, care să includă şi educaţia sexuală", au relatat reprezentanții Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor din Chişinău.

Autorităţile încurajează implicarea voluntarilor pentru a soluționa problemele adolescenţilor.

"Pentru că vulnerabilitatea este rezultatul neadresării, lipsa de dorinţă a tinerilor de a vorbi despre problemă, iar voluntarii pot să le vorbească direct că şi ei s-au confrunat cu probleme dificile", menționează experții.

Şi profesorii trebuie să fie mai receptivi la problemele tinerilor, consideră specialiştii.

"Atitudinea profesorilor trebuie să fie respectuoasă. Şi să depisteze la timp unele probleme. Pentru că problemele de sănătate au impact negativ asupra educaţiei", au menţionat cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Puţini tineri au încredere însă în profesori:

"Profesorii nu ştiu toate detaliile pe care le cunosc părinţii. De asta prefer să cer ajutorul familiei".

"Cred că ar fi bine dacă un profesor s-ar interesa şi să ştie ce gândeşte, ce simte un elev".

"Profesoara îmi explica în ce constă problema mea şi mă ajuta să o depăşesc. Ea îmi spunea, uite asta nu e aşa de important".

În ţară activează 38 de centre care oferă tinerilor asistenţă medicală, psihologică şi juridică. 

Sursa: publika.md

Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1893184
 
top