Prima » Tineretul Regiunilor din Moldova » Tot mai puțini tineri se interesează de politică și participă la alegeri - sondaj
imprimare
Tot mai puțini tineri se interesează de politică și participă la alegeri - sondaj
22.02.2017      

Tot mai puțini tineri se interesează de politică și tot mai puțini participă la alegeri. Despre aceasta arată datele unui sondaj.

Experții au declarat, că în cadrul sondajului s-a constatat că de situația socio-economică din țară se interesează 46% din respondenți, restul fie au un interes scăzut fie nici un interes.

La întrebarea în ce măsură tinerii se interesează de politică, respondenți au răspuns după cum urmează: foarte interesat - 12,8%, interesat - 33,1%, nu prea interesat - 41,1% deloc interesat - 10,4%.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, de ele s-ar fi interesat 46% dintre respondenți, inclusiv 48% femei și 46% bărbați.

Întrebaţi despre motivele care reprezintă un obstacol pentru participarea la alegeri, respondenții au răspuns în diferit. Astfel, 60% cred că ei nu pot participa deoarece votul nu este obligatoriu, 57% nu sunt informați, 54% au spus că motivul este „lipsa condițiilor de vot”, 35% - probleme de sănătate, 35% - este dificil de a ajunge la secția de votare.

În cazul în care duminică vor avea loc alegeri, pentru o femeie sunt gata să voteze 73% din respondenți, pentru un candidat de altă naționalitate ar vota 33% din respondenți, pentru un candidat cu dizabilități – 26%, pentru o persoană de altă orientare sexuală – 6,4%, pentru un candidat cu antecedente penale – 5,4% din respondenți.

La întrebarea „Care sunt principalele motive pentru care oamenii nu vin la vot?”, 17% au răspuns că nu erau prezenți la locul de reședință, 6% au spus că au avut de făcut lucruri mai importante, 6% au susţinut că nu au pentru cine să voteze, 4% au afirmat că nu a existat nici o schimbare de la ultimul scrutin, 2% au lipsit din motive de sănătate, 1% au spus că secția de votare a fost departe, iar 1% nu au avut documentele necesare.

Sondajul a fost efectuat în perioada 16 decembrie 2016 – 23 ianuarie 2017 pe un eşantion de 423 de respondenți cu vârsta de la 16 până la 20 de ani din 11 localități ale Moldovei.

Sursa: Infotag


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1893187
 
top