Prima » Tineretul Regiunilor din Moldova » Tinerii sunt alungați din țară
imprimare
Tinerii sunt alungați din țară
16.05.2017      

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a redus cu încă 20% numărul burselor acordate de stat pentru instituțiile de învățământ superior pentru anul de studii 2017 – 2018.

Experții susțin că economiile făcute pe contul instruirii va încuraja și mai mult plecarea peste hotare a tinerilor și va duce la degradarea intelectuală a țării.

Specialiștii au menționat că, în urma implementării politicii de reducere a cheltuielilor din condul Educației, în Republica Moldova, începând cu anul 2009, finanțarea de la buget a acestui domeniu s-a redus de la 8,4% până la 6,9% din PIB.

În prezent, pentru Educație sunt alocate mai puțin de 7% din PIB, ceea ce este foarte puțin pentru orice țară europeană. În cazul dat, Republica Moldova merge pe calea cea mai proastă, deoarece, dacă nu investești în Educație, înseamnă că nu investești în viitorul acestei țări.

Potrivit experților, în Moldova reducerea cheltuielilor pentru Educației a dus deja la faptul că tinerii care au absolvit cu succes liceele pleacă să-și continue studiile peste hotare.

Odată cu trecerea anilor, va crește predispoziția celor mai buni tineri moldoveni de a emigra.

În ultimii ani observăm o emigrare foarte activă. De exemplu, în România, în Rusia și în Ucraina. Este foarte rău. De aceea eu, ca pedagog și fost funcționar de stat, spun că autoritățile merg pe o cale greșită. Reducerea în fiecare din ultimii patru ani cu 10, 15, 17 procente a finanțării Educației vorbește despre ineficiența guvernării.

Sursa: Sputnik.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1893204
 
top