Prima » Tineretul Regiunilor din Moldova » Studiu: Republica Moldova rămâne fără tineri
imprimare
Studiu: Republica Moldova rămâne fără tineri
01.12.2017      

În Moldova, potrivit datelor unui studiu elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) și experții în demografie, segmentul tânăr al populației va înregistra în deceniile viitoare scăderi masive. Potrivit concluziilor raportului, forța de muncă tânără are în față mai multe probleme social-economice, iar pentru soluționarea acestora este necesară o mai mare implicare din partea autorităților.

Conform studiului, rata de șomaj în rândul tinerilor era în anul 2016 de peste 8 procente. În opinia experților, șomajul înregistrat oficial este prea scăzut și nu reflectă situația reală. Deși în ultimii ani se înregistrează o creștere a numărului de tineri cu studii superioare, circa 42 la sută dintre tinerii șomeri nu au lucrat niciodată. Acest fapt este determinat, pe de o parte, de nedorința unor angajatori de a încadra în câmpul muncii tineri deoarece nu au experiență, iar pe de altă parte, de lipsa unor capacități profesionale și personale ce le-ar permite tinerilor să-și găsească un loc de muncă.

Totodată, circa 41 la sută din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață. Alături de motivul principal prin care tinerii își justifică refuzul. Și anume: salariul mic oferit (76 de procente), munca neinteresantă (circa 10 procente), circa 7 procente dintre tineri au refuzat o ofertă deoarece munca nu se potrivea cu nivelul de calificare obținut.

O altă problemă semnalată se referă la discriminarea femeilor pe piața muncii. Rata de ocupare a fermilor tinere în câmpul muncii este de doar 24 la sută. În plus, deși posedă un nivel educațional mai înalt comparativ cu bărbații, femeile tinere sunt remunerate mai puțin decât bărbații.

De asemenea, cea mai mare concentrație a tinerilor ocupați pe piața muncii se observă în mediul urban, atingând cifra de 34 la sută în mediul rural indicatorul respectiv este de circa 23 de procente. Această realitate este determinată de oportunitățile mici de angajare în mediul rural, precum și de migrația masivă a tinerilor de la sate.

Experții susțin că este necesar de îmbunătățit relația angajatorilor cu tinerii, sporirea calității și nivelul de pregătire profesională a tinerilor ocupați pe piața muncii, concordanța calificării cu exigențele pieței muncii.

Sursa: Sputnik.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1893208
 
top