Prima » Tineretul Regiunilor din Moldova » Statistici alarmante: Generaţia tânără din Republica Moldova, în continua scădere
imprimare
Statistici alarmante: Generaţia tânără din Republica Moldova, în continua scădere
13.08.2018      

Tinerii din Republica Moldova reprezintă a treia parte din populaţia ţării, generaţia lor fiind în scădere continuă. Fiecare al treilea tânăr inactiv economic este elev sau student şi fiecare al patrulea este plecat peste hotare la lucru sau în căutare de lucru, informează Biroul Naţional de Statistică cu referire la situaţia tinerilor în 2017.

Pe parcursul ultimilor patru ani, se atestă o descreştere a populaţiei cu vârsta de 14-19 ani – cu 45 de mii persoane. Numărul persoanelor de 20-24 ani a scăzut cu 61 de mii, iar numărul persoanelor de 25-29 ani este în scădere cu 31 de mii.

În scădere continuă este şi numărul elevilor şi studenţilor. În ultimii cinci ani, numărul de studenţi în învăţământul superior înregistrează o tendinţă descendentă la toate tipurile de programe de studii. Femeile predomină în învăţământul superior, atât la nivelul ciclului de licenţă, cât şi master. În anul de studii 2017-2018, proporţia femeilor în numărul total de studenţi este de 58 la sută.

Fiecare al cincilea tânăr de 18-24 ani a părăsit timpuriu sistemul educaţional, preponderent cei de la sate – de două ori şi jumătate mai mulţi faţă de tinerii de la oraşe.

Sursele principale de venit ale tinerilor sunt salariul şi mijloacele financiare din partea părinţilor. Veniturile variază semnificativ în funcţie de grupul de vârstă. Trei din zece tineri sunt ocupaţi în câmpul muncii, iar şase din zece sunt inactivi. Fiecare al treilea tânăr de 15-29 ani nu lucrează şi nici nu învaţă, circa 5% din tinerii ocupaţi sunt în acelaşi timp încadraţi în învăţământ, iar trei din zece au locuri de muncă informale. Rata şomajului la tineri este aproape dublă faţă de media pe ţară.

Tinerii aleg să plece la lucru sau în căutare de lucru peste hotare în proporţie de 15 la sută, preponderent bărbaţii şi tinerii de la sate. Cel mai des ţările în care migrează tinerii sunt Rusia şi Italia.

Tinerii îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună – 79,2%, cei din mediul rural în măsură mai mare comparativ cu cei din mediul urban. Aproape fiecare al şaselea tânăr este fumător, cei mai activi fiind cei în vârstă de 30-34 ani.

Sursa: tvrmoldova.md


Plasează articolul în:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
 
 
 
vizitatori: 1893208
 
top